Gedachten zijn geen feiten

Een aardige club mensen in de mindfulnesstraining zittend op een kussentje, of op een meditatiebankje, dekentje, gewoon op een stoel. Iedereen weet intussen waar zijn / haar voorkeur naar uitgaat als de aankondiging komt dat we gaan mediteren, een meditatie oefening gaan doen. Of we ons ineens in een andere, prettiger houding voegen wat we schijnbaar daarvoor niet deden…. Het thema voor deze avond is : Gedachten. We geven wat uitleg, met voorbeelden en doen een meditatieoefening over het “waarnemen” van gedachten en dat gedachten geen feiten zijn.  ”En wat als het wel een feit is”? wordt er dan gevraagd. Tja, eh, hoe zit dat eigenlijk? We proberen zo goed mogelijk te verwoorden dat je eigen beleving van een situatie niet waar hoeft te zijn; niet dè waarheid is; we geven een voorbeeld over die vriendin die je ziet lopen aan de overkant; je steekt je hand op, maar ze reageert niet; wat kun je dan allemaal denken? In de gang op weg naar de keuken staan mijn collega trainer en ik daarover nog na te praten. Kan een gedachte eigenlijk een feit zijn? Een gedachte kan uitkomen (ik denk dat ik ontslagen word), op een feit berusten ( ik ben ontslagen en wat nu) , of ermee aan de haal gaan (Ik kan nooit meer een andere baan vinden). Een gedachte op zich is een gebeurtenis in je hoofd; dat is een feit. Maar de inhoud van die gedachten berust op de interpretatie van je geest over iets wat je aan het denken bent. Een gedachte over een gedachte? We komen er niet goed uit. Mijn collega en ik besluiten om ons daar eens goed in te verdiepen, onze gedachten daar eens over te laten gaan…..

De trainers van www.mindfulnesscentrum.com

Gepubliceerd door Mindfulness Inspiratie en Meditatie

In mijn dagelijkse werkomgeving als systeemtherapeut kom ik o.a. mensen tegen die zelf of heel dichtbij te maken hebben met kanker en daardoor angstig zijn geworden, somber, ernstig en /of langdurig vermoeid. Maar ook zonder een ziekte als kanker kunnen mensen erg last hebben van langdurige stress, vermoeid zijn van alle ballen in de lucht moeten houden, oordelende gedachten over zichzelf hebben, de lat erg hoog leggen, onzeker zijn, angst om te falen enz. Een aantal jaren geleden heb ik de basisopleiding tot mindfulnessstrainer gevolgd en sindsdien geef ik zowel in de groep als individueel training in mindfulness. Ik heb meegewerkt als trainer bij het onderzoek Bemind, waar ik zowel groepstraining gaf als individueel onlinetraining. Mindfulness kwam in mijn leven naast yoga en mediteren om meer rust te brengen in mijn eigen leven en te leren meer in het nu te zijn; minder mee te gaan in de waan van de dag en te kunnen kiezen om op z´n tijd een gezonde afstand te nemen van het hectische leven, zonder te moeten afzonderen. Bewust omgaan met wat zich aandient zonder oordelen en schuldgevoelens. Deze methode en visie heeft zich doorgezet in mijn therapeutschap. Ik schrijf graag en daarom ook deze blog. In de onlinetherapie Minder Moe van het instituut waar ik de meeste uren in de week werk zitten veel elementen uit de mindfulnesstraining. Ik schrijf in feedback veel aan cliënten en dat zijn soms in mijn ogen zulke waardevolle stukken die voor veel andere mensen, die niet ziek zijn ook helpend kunnen zijn; dat ik vaak een stukje daarvan herschrijf voor deze blog.

2 gedachten over “Gedachten zijn geen feiten

  1. Kunnen deze overwegingen wat helpen…?
    Gedachten zijn geen feiten, alleen feiten zijn feiten. het feit dat ik met mijn auto tegen een paaltje rij, is een feit. Een gebeuren op dat bepaalde moment. Alle gedachten zijn iets achteraf, iets dat zich afspeelt in mijn hoofd, zonder dat het de realiteit veranderd. Gedachten veranderen niks aan de realiteit, het speelt zich alleen af in mijn hoofd en wat in mijn hoofd afspeelt, kan wat buiten mij is niet veranderen.
    Ik kan de gedachte hebben: “wat moet ik nu doen met mijn toegetakelde auto?” Ik kan kwaad zijn, omdat dit mij iets gaat kosten. Ik kan piekeren over het kostenplaatje, of misschien breng ik telkens weer mijn vrienden voor de geest die me uitlachten voor zo’n stom ongeluk. Misschien denk ik aan de reacties van de buurman, wiens paaltje er nu aan is en hoe hij gaat reageren… Al deze gedachten gebeuren in mijn hoofd, maar niet in de werkelijkheid. Geen enkele gedachte gaat iets veranderen aan de situatie…

    De stoel waar ik op zit is een realiteit, Ik voel ze! De gedachte aan deze stoel, hoe die er uit ziet, hoe ik die zou willen, hoe de stoel er twee maanden gelden uit zag… zijn momentopnamen in mijn hoofd… en dus geen feiten…

    Kan dit helpen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: