Zingen en Mindfulness, een leerzame en leuke ( dag)workshop

SAMSUNG

Vandaag hebben Bregje van Zangschool Bregje Sanne Lacourt en ik een workshop verzorgd aan het vrouwenkoor Remonte in Schoonhoven. Een compleet programma over zangtechniek en mindfulness. Wat is mindfulness en wat is mediteren? Hoe valt dat samen met zingen? Hoe kan het helpen? Sleutelwoorden als aandacht,  focus, bewust, zonder oordelen, concentratie, maar ook je “hartstem” vinden en ademen, ademen, ademen. Zonder adem geen klank en je adem gebruiken als anker.

Concentratie tijdens de meditatieoefeningen en uitleg over wat gedachten met je gevoel en je gedrag kunnen doen; het ervaren van je automatische gedrags-en gedachten-patronen;   De zangeressen van dit koor bleken in staat om prachtige klanken te laten horen, hun ( hart) stem te laten klinken en soms verbaasd over hun kunnen.

In deze workshop komen mediteren en zingen bij elkaar. Zoals Bregje zo mooi verwoordde:” meditatie is meer naar de ervaring binnenin gericht en zingen is naar buiten gericht, maar allebei gefocussed en gekanaliseerd”. Zingen doe je in het hier en nu, en als je je bijvoorbeeld bewust wordt van je automatische ( niet helpende) gedachten over jezelf, kun je nog meer genieten van zingen, van je lijf en van de klank van jezelf en die van anderen. Het resoneren vanuit je ademsteun, vanuit je buik. Tips hoe om te gaan met stress, podiumangst, angst voor optredens ( faalangst) ; het is allemaal aan bod gekomen.

Het was een succes vandaag en er is veel geleerd.
De volgende opmerkingen kregen we terug van de deelnemers:

Dit combineren is super!!
Mooie dag….samen
Bewust zijn en houden van jezelf
Focussen
Fijn, bijzonder liefdevol!
In één woord geweldig, voor herhaling vatbaar!
Dat ademen zo belangrijk is, weer meer gaan doen met ademsteun
Op weg naar balans
Het was niet te zweverig, heel fijn. Fantastische combi, juist omdat jullie zo goed op elkaar zijn ingespeeld! Laagdrempeling. leerzaam, heel prettig!
As it is in Heaven, bedankt!

Een deelnemer vond het mediteren leuk, maar wilde meer zingen…..

Wil jij met je koor, ensemble of werkteam, of je familie leren je stem te gebruiken, te zingen en goed te focussen en in het hier en nu te zijn, en ook kennis te maken met mindfulness, mediteren en hoe dit kan helpen…met minder stress, knikkende knieen, minder faalangst…;
Kortom ook zo’n leuke en leerzame workshop doen?
Bel dan voor informatie naar Bregje Sanne Lacourt: 0617419308 of naar Joyce Vermeer 0619440095 of zoek contact via de contactpagina van de website systeemtherapie en mindfulness:http://www.systeemtherapiejvermeer.nl/contact.htm

SAMSUNG

Gepubliceerd door Mindfulness Inspiratie en Meditatie

In mijn dagelijkse werkomgeving als systeemtherapeut kom ik o.a. mensen tegen die zelf of heel dichtbij te maken hebben met kanker en daardoor angstig zijn geworden, somber, ernstig en /of langdurig vermoeid. Maar ook zonder een ziekte als kanker kunnen mensen erg last hebben van langdurige stress, vermoeid zijn van alle ballen in de lucht moeten houden, oordelende gedachten over zichzelf hebben, de lat erg hoog leggen, onzeker zijn, angst om te falen enz. Een aantal jaren geleden heb ik de basisopleiding tot mindfulnessstrainer gevolgd en sindsdien geef ik zowel in de groep als individueel training in mindfulness. Ik heb meegewerkt als trainer bij het onderzoek Bemind, waar ik zowel groepstraining gaf als individueel onlinetraining. Mindfulness kwam in mijn leven naast yoga en mediteren om meer rust te brengen in mijn eigen leven en te leren meer in het nu te zijn; minder mee te gaan in de waan van de dag en te kunnen kiezen om op z´n tijd een gezonde afstand te nemen van het hectische leven, zonder te moeten afzonderen. Bewust omgaan met wat zich aandient zonder oordelen en schuldgevoelens. Deze methode en visie heeft zich doorgezet in mijn therapeutschap. Ik schrijf graag en daarom ook deze blog. In de onlinetherapie Minder Moe van het instituut waar ik de meeste uren in de week werk zitten veel elementen uit de mindfulnesstraining. Ik schrijf in feedback veel aan cliënten en dat zijn soms in mijn ogen zulke waardevolle stukken die voor veel andere mensen, die niet ziek zijn ook helpend kunnen zijn; dat ik vaak een stukje daarvan herschrijf voor deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: